6.8.12

Avatare

Avatarele... cu totii le folosim. Fie pe yahoo messenger, fie pe forumuri sau in pagini de profil. Am putea spune ca avatarele sunt pretutindeni cand vine vorba de Internet. Nu am gresi prea mult; un avatar ajuta o persoana sa se diferentieze. Pe internet, un avatar al unei persoane este ca si steagul unei tari in viata reala, ca emblema unei echipe de fotbal sau ca sigla unei firme de imbracaminte. O imagine, un simbol, care ii reda personalitatea si care il face unic, sau cel putin usor de recunoscut.

Imaginile reprezinta un mod mai usor de comunicare - o comunicare rapida, vizuala. Mult mai eficienta decat scrisul (un nume de exemplu). Citind paginile unui forum, recunosti imediat anumiti utilizatori uitandu-te la avatar prima data; abia apoi la nume. Avatarele ne reprezinta pe Internet si de accea consideram ca sunt importante.

Sunt diverse tipuri de avatare: cu peisaje, animale, vedete, sport etc - ceea ce consideram noi ca ne reprezinta. Daca suntem o persoana amuzanta, mai mult ca sigur vom opta pentru avatare amuzante. O fire visatoare va alege avatare fantastice, sau abstracte. Fiecare cu ce il reprezinta.

Unii isi fac singuri avatarele - vor fi cu siguranta unici, iar avatarul creat de ei ii va reprezenta cel mai bine. Altii le iau de pe internet - cei care nu au timp sau nu pot sa-si faca singuri un avatar. Pe acestia noi ii ajutam cu avatarele create de mana noastra (sau, mai bine zis, de photoshopul nostru) sau cu avatarele create de vizitatori ai site-ului www.avatare-cool.com, care ni le-au trimis noua.

Plini de importanta, am putea spune ca noi va cream imaginea pe internet. O afirmatie gresita, chiar daca numai partial (pentru ca, asa cum am subliniat mai devreme, avatarele ii reprezinta pe cei care le folosesc), deoarece fiecare isi creeaza imaginea pe Internet prin ce face, ce gandeste si ce scrie.

Statusuri

In primul rand, ce sunt statusurile?
Nu exista o definitie clara, mai ales datorita faptului ca utilizarile sunt multiple. Folosim statusuri pe yahoo messenger (de la cele banale, precum "On the phone", "I'm available", "Busy", "DND" etc pana la cele personalizate, unele mai interesante decat altele), pe paginile de profil sau pe forumuri. Pe forumuri le numim "semnaturi" si le alegem in asa fel incat sa ne reprezinte personalitatea, in timp ce pe instant messenger le folosim doar pentru a arata o stare actuala. Statusurile pot fi cuvinte, grupuri de cuvinte, sau fraze intregi. Pot desemna o actiune ("Fac curat!"), o stare ("Sunt trista!"), pot fi un citat sau un sfat, o gluma etc.

De ce le folosim? Nu ar fi o lume frumoasa una fara statusuri?
Internetul reprezinta in mare parte o alternativa la viata reala. Statusurile au menirea de a inlocui anumite stari vizuale si de a comunica informatii cu privire la activitatea, starea sau personalitatea unui om. Statusul trebuie, intr-un fel sau altul, sa-l reprezinte pe cel care il foloseste. Statusurile ajuta la crearea unei identitati virtuale, la fel ca si avatarele, sau nickul.

Siteul avatare-cool.com pune la dispozitia oricarui utilizator de internet o colectie de cateva sute de statusuri, impartie pe categorii, in functie de utilitatea si mesajul lor. Exista statusuri amuzante, statusuri dnd (pentru a le transmite celorlalti sa nu deranjeze), statusuri de dragoste, filozofice (in mare parte citate) si statusuri in engleza (pentru englezofili).

In mare parte, fiecare isi scrie un status in functie de nevoile lui; pentru cei care vor unele mai speciale, care vor sa iasa in evidenta, noi avem alternativa.